September 19, 2014

How well do you know the Ryder Cup? Try this quiz:

FRIDAY FOURSOMES

1. Where did the Ryder Cup get its name?

a.) An English seed merchant

b.) An American rental truck company

c.) Bernard Darwin

---

2. Who is the oldest player to be named captain of the Ryder Cup?

a.) Arnold Palmer

b.) Tom Watson

c.) Old Tom Morris

---

3. Who is the youngest player in Ryder Cup history?

a.) Young Tom Morris

b.) Sergio Garcia

c.) Jordan Spieth

---

4. Name the last playing captain in the Ryder Cup.

a.) Jack Nicklaus

b.) Tom Watson

c.) Arnold Palmer

---

FRIDAY FOURBALLS

5. Which multiple major champion does not have an overall winning record in Ryder Cup matches?

a.) Dave Stockton

b.) Tiger Woods

c.) Lee Trevino

---

6. Name the last player in a Ryder Cup to win all five of his matches.

a.) Ian Poulter

b.) Lee Westwood

c.) Larry Nelson

---

7. In the last 50 years, name the only two-time major champion to never play in the Ryder Cup when eligible.

a.) John Daly

b.) Lee Janzen

c.) Julius Boros

---

8. Only one Ryder Cup previously was held in Scotland. Name the course.

a.) St. Andrews

b.) Muirfield

c.) Loch Lomond

---

SATURDAY FOURSOMES

9. Name the only player since 1979 to be on the winning and losing side of the decisive match.

a.) Justin Leonard

b.) Hunter Mahan

c.) Jim Furyk

---

10. What significant change in the Ryder Cup occurred in 1979?

a.) Players from continental Europe were eligible.

b.) Captains no longer could play in the matches.

c.) The Ryder Cup turned its first profit.

---

11. Who holds the record for most career points earned in a Ryder Cup?

a.) Walter Hagen

b.) Nick Faldo

c.) Jack Nicklaus

---

12. Which American holds the record for most matches lost in Ryder Cup history?

a.) Tiger Woods

b.) Phil Mickelson

c.) Raymond Floyd

---

SATURDAY FOURBALLS

13. Where was the first Ryder Cup played?

a.) Valhalla Golf Cub

b.) Worcester Country Club

c.) Wentworth Golf Club

---

14. Which player birdied his last five holes in the final Saturday fourballs match for a 1-up victory?

a.) Ian Poulter

b.) Seve Ballesteros

c.) Peter Baker

---

15. What was the most prolific partnership in Ryder Cup history?

a.) Seve Ballesteros and Jose Maria Olazabal

b.) Jack Nicklaus and Tom Watson

c.) Tiger Woods and Phil Mickelson

---

16. The Ryder Cup was not played on consecutive days in 1951 at Pinehurst. Why was no golf played on Saturday?

a.) Overnight storms toppled all the corporate hospital tents.

b.) A hurricane warning.

c.) Both teams attended a college football game.

---

SUNDAY SINGLES

17. Which player broke his putter in anger and had to use a sand wedge the rest of his match?

a.) Ben Crenshaw

b.) Tiger Woods

c.) Tommy Bolt

---

18. Who is the only player to beat Tiger Woods in singles at the Ryder Cup?

a.) Francesco Molinari

b.) Jesper Parnevik

c.) Costantino Rocca

---

19. Where did the only Monday finish occur in the Ryder Cup?

a.) East Lake

b.) Celtic Manor

c.) Thunderbird Golf & Country Club

---

20. Bernhard Langer missed a 6-foot putt on the final hole at Kiawah Island for the U.S. to win. Name his opponent.

a.) Mark Calcavecchia

b.) Hale Irwin

c.) Raymond Floyd

---

21. Where did Europe win for the first time on U.S. soil?

a.) Oak Hill

b.) Ridgewood Country Club

c.) Muirfield Village

---

22. Name the only player to go 18 holes in all five of his matches.

a.) Lee Westwood

b.) Curtis Strange

c.) Tom Lehman

---

23. What did caddie Steve Williams do at The K Club in a 2006 singles match that caused so much embarrassment?

a.) Broke a photographer's camera.

b.) Broke wind.

c.) Dropped Tiger Woods' 9-iron into the River Liffey.

---

24. Name the European who was No. 119 in the world when he beat Phil Mickelson in a pivotal singles match in 2002?

a.) Phillip Price

b.) Philip Walton

c.) David Gilford

---

25. Who made a hole-in-one to close out his match?

a.) Howard Clark

b.) Scott Verplank

c.) Paul Casey

---

26. Who has played in the most singles matches without ever losing?

a.) Tom Watson

b.) Colin Montgomerie

c.) Tom Kite

---

27. Name the British player who won a singles match for his team's only point in the 1947 Ryder Cup.

a.) Max Faulkner

b.) Henry Cotton

c.) Sam King

---

28. What is considered the greatest gesture of sportsmanship in the Ryder Cup?

a.) Jack Nicklaus conceding Tony Jacklin a short par putt in 1969 so the Ryder Cup would end in a tie.

b.) Hal Sutton sending out Tiger Woods and Phil Mickelson as partners - twice.

c.) Tiger Woods removing himself from consideration for the 2014 team.

---

ANSWERS:

1. a

2. b

3. b

4. c

5. b

6. c

7. a

8. b

9. c

10. a

11. b

12. b

13. b

14. a

15. a

16. c

17. a

18. c

19. b

20. b

21. c

22. b

23. c

24. a

25. c

26. b

27. c

28. a

You May Like