The S.A.T. Take our Standard Augusta Test and measure your mastery of Masters minutiae

April 02, 2000

1. The 11th, 12th and 13th holes at Augusta National are known as:

a. Hell's Half Acre
b. The Black Forest
c. Amen Corner
d. The Bear Trap

2. Augusta National was built on a:

a. Cotton plantation
b. Tree nursery
c. Horse track
d. Civil War battlefield

3. Which player never won the Masters?

a. Billy Casper
b. Walter Hagen
c. Cary Middlecoff
d. Byron Nelson

4. What obstacle is in play on number 17?

a. Rae's Creek
b. The Eisenhower Tree
c. Magnolia Lane
d. The Sarazen Bridge

5. Where do the amateur contestants stay during the tournament?

a. Crow's Nest
b. Delta House
c. Butler Cabin
d. Holiday Inn

6. How many Masters titles has Arnold Palmer won?

a. Two
b. Three
c. Four
d. Six

7. Who was the last amateur to win the par-3 tournament?

a. Deane Beman (1961)
b. Jay Haas (1976)
c. Phil Mickelson (1991)
d. Tiger Woods (1996)

8. The 4th hole is called Flowering Crab Apple. What kind of
tree was originally grown there? (Hint: Only one remains.)

a. Weeping willow
b. Palm
c. Oak
d. Crab apple

9. Who is the only player to bogey the 72nd hole both times he
won the Masters?

a. Ben Crenshaw
b. Horton Smith
c. Seve Ballesteros
d. Bernhard Langer

10. Who is the Masters' alltime leading money winner?

a. Greg Norman
b. Jose Maria Olazabal
c. Nick Faldo
d. Fred Couples

11. What did course architect Alister Mackenzie call Augusta
National?

a. The Impregnable Quadrilateral
b. Georgia's Elysian Fields
c. The World's Wonder Inland Course
d. The Green Cathedral

12. Who was Gene Sarazen's caddie when he made his double eagle
on 15 in 1935?

a. First Baseman
b. Rabbit
c. Stovepipe
d. Killer

13. What radio announcer's loud commentary caused Hubert Green
to back away from a short putt (which he then missed) to tie
Gary Player on the final green in '78?

a. Ken Venturi
b. Jack Whitaker
c. John Derr
d. Jim Kelly

14. With whom was Jack Nicklaus paired for the final round when
he won in '86?

a. Seve Ballesteros
b. Mark Calcavecchia
c. Sandy Lyle
d. Tom Kite

15. Who built the original bridge over Rae's Creek near the 13th
tee?

a. German prisoners of war
b. Soldiers from nearby Fort Gordon
c. Augusta residents
d. A prison chain gang

Answers: 1-c; 2-b; 3-b; 4-b; 5-a; 6-c; 7-b; 8-b; 9-d; 10-b;
11-c; 12-c; 13-d; 14-c; 15-a.

If your score was...

15-11 They ought to name a bridge after you
10-6 You know your pimento cheese
5-0 Heard about the Lindbergh baby?

COLOR PHOTO: ROBERT BECK Hint for Question 1: If you don't get this one right, quit now, you don't have a prayer.

HOLE YARDS PAR R1 R2 R3 R4
OUT
HOLE YARDS PAR R1 R2 R3 R4
IN
Eagle (-2)
Birdie (-1)
Bogey (+1)
Double Bogey (+2)