Super Killer U.S. Open Quiz Think you know everything there is to know about the toughest national championship in the world? Try our 30-question brainteaser. And please, no wagering

June 10, 2002
June 10, 2002

Table of Contents
June 10, 2002

Golf Plus

Super Killer U.S. Open Quiz Think you know everything there is to know about the toughest national championship in the world? Try our 30-question brainteaser. And please, no wagering


This is an article from the June 10, 2002 issue Original Layout

1. On June 15, 1972, Orville Moody, Jack Nicklaus, Chi Chi
Rodriguez, Mason Rudolph, Tom Shaw and Kermit Zarley shared the
lead after the first round of the Open at Pebble Beach. Which
future major championship winner was born on the same day?

a. Ernie Els
b. Retief Goosen
c. Vijay Singh
d. Justin Leonard

2. Oakmont lengthened its 17th hole to 322 yards for the '73
Open. Which player, during the opening round, drove the green
and made eagle anyway?

a. Arnold Palmer
b. George Bayer
c. Jack Nicklaus
d. Happy Gilmore

3. Arnold Palmer came in second in the '62 Open at Oakmont
despite playing with three stitches in his right ring finger.
How did he incur the injury?

a. Baiting a hook
b. Lifting luggage
c. Making decoupage
d. Breaking a glass

4. In the third round of the '87 Open at Olympic Club, Tommy
Nakajima was only three shots off the lead coming to the final
hole but made a double bogey. Where did he hit his approach shot
on 18?

a. Into the gallery, beaning Hall of Famer Willie Mays
b. Into a tree, where the ball was lost
c. Down a storm drain
d. Off the roof of the clubhouse

5. When Craig Wood won the '41 Open, what was he wearing?

a. A pair of Gene Sarazen's underwear
b. A corset
c. A cowboy hat
d. A garlic necklace

6. What did Tiger Woods do during his first Open, at Shinnecock
Hills in 1995?

a. He teed off by himself for a Monday practice round when his
scheduled partner, Raymond Floyd, failed to show up.
b. He began a pretournament press conference by reading a
statement explaining his ethnicity and asked the media to let him
"be a golfer and a human being."
c. He injured his left wrist hitting out of heavy rough and quit
after 23 holes. (He was seven over par.)
d. All of the above.

7. What was stamped on the ball John Daly used to reach in two
the supposedly unreachable 630-yard 17th hole at Baltusrol during
the second round of the '93 Open?

a. Tastes Great, Less Filling
b. AT&T Long Distance
c. McDonald's golden arches
d. An Arkansas Razorbacks logo

8. Johnny Farrell earned $1,000 in the '27 Open at Oakmont--$300
more than the winner, Tommy Armour--for doing what?

a. Being named the best-dressed golfer
b. Hitting the longest drive on the 621-yard 12th hole
c. Winning a bet with Walter Hagen
d. Filming a lesson with Charles Lindbergh after the first round

9. Which future course designer was on the verge of becoming the
low amateur at the '07 Open at Philadelphia Cricket Club when he
suffered heat exhaustion with six holes to play and had to quit?

a. A.W. Tillinghast
b. C.B. Macdonald
c. Donald Ross
d. Pete Dye

10. Who was John Daly's caddie at Pebble Beach in 2000 when Daly
made a 14 on the 18th hole of the first round and WD'd?

a. Bill Laimbeer
b. John McEnroe
c. Dan Quinn
d. Jimmy Piersall

11. What did Brad Faxon tell a fan who asked him to smile for a
practice-round picture at the 1997 Open at Congressional?

a. "It's a U.S. Open--I can't smile."
b. "I think you have me confused with a certain Cablinasian."
c. "Would you cut it out, Mom?"
d. "I'll pose for a picture, but I'm not going to sign your

12. At the 1928 Open at Olympia Fields, Roland Hancock needed
only a bogey and a par to win but made a bogey and a double.
What had a fan shouted at Hancock as he walked to the 17th tee?

a. "One more par and you've beaten Bobby Jones!"
b. "Clear the way for the new champion!"
c. "Back to Scotland, Mrs. Doubtfire!"
d. "Miss it, Noonan!"

13. The '32 Open, won by Gene Sarazen, was played at a
Tillinghast course in Flushing, N.Y., that was later plowed
under to make room for apartments and a shopping center. What
was the name of the course?

a. The Links at Flushing
b. Myopia Hunt Club
c. Fresh Meadow Country Club
d. Bushwood Yacht & Golf Club

14. What did Ralph Guldahl do on the final green before putting
out to win the '37 Open at Oakland Hills?

a. Removed his lucky fedora.
b. Combed his hair so he'd look good for photographers.
c. Tackled a man who tried to steal his ball as a souvenir.
d. Said, "At least I didn't do a Roland Hancock!"

15. Which player missed the cut last year at Southern Hills?

a. Thongchai Jaidee, the former paratrooper in the Thai army
b. Bryce Molder, the Georgia Tech grad who hit only seven
fairways in the second round
c. Jeff Quinney, the U.S. Amateur champion who was paired with
Tiger Woods for the first two rounds
d. Tim Petrovic, who quit his job as the manager of a Pizza Hut
to play pro golf



Can you identify these third-round Open leaders, all of whom took
gas on Sunday?

1. In 1967 I became the sixth amateur to hold the 54-hole lead.
With only a one-shot edge on Billy Casper, Jack Nicklaus and
Arnold Palmer, is it any wonder that I bogeyed the first three
holes and closed with an 80?

2. In 1992 I was hotter than Couples and Love, moving to 12 under
par through seven holes of the second round, becoming the first
player in Open history to reach double digits. Unfortunately, I
was 18 over the rest of the way.

3. I had a three-shot lead in 1969 and crowed, "They have to
catch me; I don't have to catch them." When I bogeyed five of the
first eight holes on Sunday, they had.

4. In 1989 I was in position to win my first major--until I got to
the 5th hole on Sunday. I missed an 18-inch putt to make a triple
bogey that blew me, Mr. Consistent, out of the sky.

5. Fuzzy Zoeller and Greg Norman put on a great show in 1984
after I got out of the way. With a one-shot edge over the Fuzz
and two Open titles already to my credit, I thought I was the man
to beat. Then I shot 79.


Match the player with the
Sunday blunder that ruined his chances of winning the Open.


1. Jack Hobens, 1907
2. Harry Cooper, 1927
3. Sam Snead, 1939
4. Dick Mayer, 1954
5. Arnold Palmer, 1966
6. T.C. Chen, 1985
7. Phil Mickelson, 1995
8. Davis Love III, 1996
9. Tom Lehman, 1997
10. Jeff Maggert, 1997


a. A shot off the lead at 17, yanks approach into water and makes

b. Up by seven with nine holes to go, shoots 39, then loses in a

c. Needing to play last two holes at par to win, bogeys 17 and
triples 18.

d. Final-round 85 worst in Open history by a leader through three

e. One back with six holes to play, finishes bogey, par, par,
bogey, double, bogey.

f. Tied for lead after 71 holes, three-jacks from 20 feet on 18
to lose by a stroke.

g. Four shots up in final round, makes quadruple bogey at 5th
hole and loses by one.

h. Tied for lead on 72nd tee, hits drive into unplayable lie and
makes 7.

i. Two shots out of lead at 16, makes double when flop shot plops
into bunker.

j. Tied after 15 holes of playoff, hits tee shot on par-3 16th
into bunker and doubles.


15 Questions: 1.d; 2.c; 3.b; 4.b; 5.b; 6.d; 7.d; 8.a; 9.a; 10.c;
11.a; 12.b; 13.c; 14.b; 15.c

Leader in the Clubhouse: 1.Marty Fleckman; 2.Gil Morgan;
3.Miller Barber; 4.Tom Kite; 5.Hale Irwin

Train Wreck: 1.d; 2.j; 3.c; 4.h; 5.b; 6.g; 7.i; 8.f; 9.a; 10.e

If You Guessed Correctly On ...

25 to 30 We are not worthy
20 to 24 Way to go, Tiger
15 to 19 Mickelson had you at even money
10 to 14 Casual fan
5 or 9 You thought this was going to be easy?
0 or 4 Skip to Life of Reilly