Search

Super Killer GA Quiz Think you know everything there is to know about the PGA Championship? Give our brainteasers a try

Aug. 12, 2002
Aug. 12, 2002

Table of Contents
Aug. 12, 2002

College Football 2002

Super Killer GA Quiz Think you know everything there is to know about the PGA Championship? Give our brainteasers a try

13 QUESTIONS

This is an article from the Aug. 12, 2002 issue

1. Which father-son duo was the first to play in the same PGA?

a. Al and Brent Geiberger
b. Jack and Gary Nicklaus
c. Gary and Wayne Player
d. Homer and Bart Simpson

2. Who was the last player to successfully defend his PGA title
before Tiger Woods did so in 2000?

a. Walter Hagen
b. Dave Marr
c. Jack Nicklaus
d. Denny Shute

3. Who were the original members of Medinah Country Club, which
hosted the 1999 PGA?

a. Mafioso
b. African-Americans
c. Shriners
d. WASPs

4. What did Ben Hogan say to Bobby Nichols after they had been
paired in the final rounds of two Nichols victories in 1964, the
PGA and the Carling World Open?

a. "You're away."
b. "You ought to be paying me to play with you."
c. "You would've won by more if you'd played Hogan irons, young
man."
d. Nothing. Hogan made it a point not to speak to other players.

5. What entertainers played with Billy Casper and defending champ
Bob Rosburg on media day for the 1960 PGA at Firestone?

a. Ray Bolger and Phil Harris
b. Bing Crosby and Dean Martin
c. Jimmy Dean and Tennessee Ernie Ford
d. Chubby Checker and Fats Domino

6. When defending champion John Daly took part in a clinic before
the 1992 PGA, what advice did he have for the kids?

a. "Just grip it and rip it."
b. "If you hit a bad shot, take a drag on your cigarette and
forget it."
c. "Go out and buy you a Killer Whale and knock the hell out of
it."
d. "Get to know the girl before marrying her."

7. How old was Ben Hogan when he won his first major, the 1946
PGA?

a. 23
b. 28
c. 30
d. 34

8. Payne Stewart wore the colors of which then hapless NFL team
when he played in the final twosome of the 1990 PGA and lost to
Wayne Grady?

a. Atlanta Falcons
b. Green Bay Packers
c. Houston Oilers
d. Tampa Bay Buccaneers

9. When Greg Norman lost the 1993 PGA in a playoff to Paul
Azinger, the Shark became only the second player to lose all four
majors in overtime. Who was the first?

a. Byron Nelson
b. Jack Nicklaus
c. Sam Snead
d. Craig Wood

10. What did Norman say to open his press conference following
that 1993 loss?

a. "At least I didn't blow a six-shot lead."
b. "I'm not going to kill myself, but I might kill one of you
fellows."
c. "Anyone else here feel like puking?"
d. "S---!"

11. What did John Daly fail to do during the first three days of
the 1993 PGA at Inverness?

a. Sign any autographs
b. Hit driver, because he carried only irons
c. Play his guitar
d. Practice

12. Julius Boros was 48 in 1968, when he won the PGA to become
the oldest man to win a major. What other historic event did not
occur the same year?

a. North Korea seized the U.S.S. Pueblo
b. Denny McLain won 31 games
c. Thurgood Marshall was sworn in as the first African-American
justice on the Supreme Court
d. Martin Luther King and Bobby Kennedy were assassinated

13. Who was the youngest player (20 years, five months, 22 days)
to win the PGA?

a. Jack Nicklaus
b. Francis Ouimet
c. Gene Sarazen
d. Tiger Woods

COLOR PHOTO: JACQUELINE DUVOISIN (TOP) John Daly, 1991COLOR PHOTO: WALTER IOOSS JR. Arnold Palmer, 1970B/W PHOTO: AL PANZERA (TOP) Ben Hogan, 1944COLOR PHOTO: HUY NGUYEN David Duval, 2002

WHAT'S IT ALL ABOUT, ARNIE?
Arnold Palmer won seven majors, but the PGA was the one that
eluded him--not that he didn't have his moments. Choose the
correct answer

1. Arnie drew a two-shot penalty on the 1st hole of the 1965 PGA
when a course marshal removed the railing from a footbridge to
give the King a clear shot to the green. Name the marshal.

a. Baye Bridges
b. Noah Ruhles
c. Tupac Shakur
d. Miles Span

2. Despite tying for second behind Bobby Nichols in the 1964 PGA
in Columbus, Ohio, Arnie did achieve a first that week.

a. He became the first player to pilot his own plane to a major.
b. He became the first player to make two holes in one in a PGA.
c. He became the first player to shoot four rounds in the 60s in
a PGA and still not win.
d. For the first time he finished ahead of Jack Nicklaus in an
event in Jack's home state.

3. Arnie, 59, caused a sensation at the 1989 PGA. Why?

a. He held the lead during an opening 68.
b. He announced that it would be his last PGA.
c. He was DQ'd for using an illegal driver.
d. He lied about his age.

4. In 1960 Arnie opened the PGA with a 67 at Firestone and then
did what?

a. Took batting practice with the Cleveland Indians
b. Flew to New York City to appear on The Tonight Show
c. Drove a one-man golf cart that he was promoting around the
clubhouse--and made 18 sales
d. Suffered burns on his face after lighting an exploding cigar
given to him by a fan

MR. BIG SHOT
Match the player with the final-round shot that helped win the PGA

THE PLAYERS

1. David Toms, 2001
2. Tiger Woods, 2000
3. Vijay Singh, 1998
4. Steve Elkington, 1995
5. David Graham, 1979
6. Gary Player, 1972
7. Jerry Barber, 1961
8. Sam Snead, 1942

THE BIG SHOT

a. He made a testy six-foot birdie putt on the 72nd hole to force
a playoff.

b. He chipped in from 60 feet on the penultimate hole.

c. He hit his second shot into the trees on the par-5 11th, but
it ricocheted onto the green and he made birdie.

d. He holed putts from 20, 40 and 60 feet, respectively, on the
last three holes to get into a playoff.

e. He sank a 25-foot birdie putt on the first hole of a playoff.

f. Leading by a stroke, he laid up on the 72nd hole, a par-4,
wedged on and made a 10-footer for par.

g. On the 70th hole he made birdie by hitting a blind nine-iron
shot over a tree to within four feet of the pin.

h. He sank 18- and 10-foot putts to tie the first two playoff
holes, then birdied the third from six feet to win.

WHO AM I?

Match the player with the PGA highlight.

The Players

1. Brad Bryant
2. David Duval
3. Payne Stewart
4. Dave Stockton
5. Steve Stricker

THE HIGHLIGHTS

a. Although I tied for fifth in 1986, my real highlight was
calling Bob Tway's winning bunker shot on the 72nd hole. I was in
the locker room watching TV as Tway finished and was so sure he
was going to hole his sand shot on 18 that I bet another player
$100 that he would.

b. My wife, who had doubled as my caddie for years, couldn't make
the trip to the tournament in 1998 because she was pregnant with
our only child. The media badgered me about it all week.

c. I had not yet won a Tour event, let alone a major, but that
didn't stop me from telling it like it is when I was asked about
the venue for the 1996 PGA: "Valhalla is a perfectly nice golf
course," I said, "for a Nike tour event."

d. When I won in 1970, Arnold Palmer chased me throughout the
final round in what was his last chance to bag a PGA. I said
later, "I felt sorry for Arnold for one millionth of a second."

e. I was the eighth alternate in 1991, and even though enough
players dropped out to give me a spot in the field, I passed,
because I wouldn't have had time to play a practice round. John
Daly, the ninth alternate, thanks me to this day.

ANSWERS

13 QUESTIONS: 1. A; 2. D; 3. C; 4. B; 5. A; 6. C; 7. D; 8. B; 9.
D; 10. D; 11. B; 12. C; 13. C

WHAT'S IT ALL ABOUT, ARNIE? 1. d; 2. c; 3. a; 4. c

MR. BIG SHOT: 1. f; 2. a; 3. c; 4. e; 5. h; 6. g; 7. d; 8. b

WHO AM I? 1. e; 2. c; 3. a; 4. d; 5. b

If You Guessed Correctly on...

21 to 30 You do know everything there is to know about the PGA.
11 to 20 You wanna win the Wannamaker? Study up.
0 to 10 Tennis, anyone?

ANSWERS ON PAGE G26